'Proje Evi Kooperatifi ortaklarından Alen Mevlat’ın Slow Food Türkiye Ölmez Ağaç Topluluğu gönüllü delegesi olarak katıldığı Slow Food ağının global buluşması, sürdürülebilir gıda ve gıda politikaları özelinde dünyanın en büyük etkinliği “14. Terra Madre Salone Del Gusto” 22-26 Eylül 2022 tarihleri arasında Torino’da gerçekleşti. 150’nin üzerinde ülkeden gelen 3000 civarında çiftçi, şef, yerli topluluk üyesi, göçmen ve aktivistin oluşturduğu Slow Food delegeleri herkesi #RegenerAction sloganıyla harekete geçmeye, ana akım gıda sistemini değiştirmeye ve gıdayı çok uluslu gıda şirketlerinden geri almaya çağırdı. Bu yıl, Terra Madre 2022 etkinlik alanları 3 temel üzerinde düzenlendi: Biyoçeşitlilik, Eğitim ve Savunuculuk.
Biyoçeşitlilik yolu; gıda ile ilgili biyolojik ve kültürel çeşitliliğin yanı sıra gıda topluluklarındaki geleneksel bilgileri de içeriyordu. Bu alanda 3 özel gıda zinciri sergilendi: Tahıllar ve farklı gıdaların unları, baklagiller, kuru meyveler ve kabuklu meyveler. Burada katılımcılar beraberlerinde getirdikleri ürün ve sahip oldukları bilgileri diğer delegeler ve ziyaretçilerle paylaşma fırsatı buldular.
Eğitim temalı bölümlerde, yükseltilmiş yataklarda rengarenk ve canlı bahçeler görsel bir şenlik halinde tasarlanmıştı. Geleneksel arıcılık yöntemleri, sepetçilik, gıda ormanı yaklaşımı ile permakültür uygulamaları, onlarca farklı çeşitte sebze ve meyve özelinde agro-biyoçeşitlilik gibi farklı sergi bölümleri ile gıda eğitiminde ilham verici bir yaklaşım vardı. Katılımcılar bu kısımda gıda eğitimi ve küçük bahçeler üzerinden ülkelerinde yaşadıkları iyi örnekleri paylaştılar.
Gıda politiktir! ‘Aktivizm Meydanında’ özellikle Slow Food Gençlik Ağı’nın organize ettiği etkinlikler ve Slow Food’un sürdürdüğü savunuculuk faaliyetlerinin tanıtılmasıyla; tüketici farkındalığının nasıl arttırılabildiği gösterildi. Karar vericiler ve politikacılar herkes için iyi, temiz ve adil gıda sistemleri sağlamak yönünde harekete geçmeye çağırıldı. Burada Slow Food için savunuculuğun anlamı ile gıda egemenliği ve sosyal adalet, GDO’lar ve pestisitler, toprak ve deniz/okyanus gaspı gibi üç önemli konuda Slow Food’un nasıl harekete geçtiği anlatıldı.
Tematik alanların dışında kalan açık hava park alanındaysa, her yıl olduğu gibi dünyanın farklı bölgelerinden yok olma tehdidi altındaki Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) ve Presidium ürünleri tüketici ile doğrudan buluştu. Üreticiler böylece aracısız satış yapma imkanıyla adil fiyatlara ulaştılar. Türkiye delegasyonu ise paneller, tadım etkinlikleri ve diğer delegelerle yaptıkları paylaşımlar yoluyla ülkemizin farklı gıda kültürlerini ve çeşitliliğini tanıtma imkanı buldu.
Proje Evi Kooperatifi’nin de desteklediği Slow Food Ölmez Ağaç topluluğu ‘Zeytin: Uygarlık Yaratan Ağaç’ panelinde Akdeniz çanağındaki zeytine yönelik tehditlere dikkat çekti ve ülkemizdeki zeytin çeşitlerinin korunması yönelik yaptıkları çalışmaları aktardı. Ülkemizin zeytin konusundaki tek Presidium’u olan ‘Ege’nin kadim üretim alanlarının natürel sızma zeytinyağı’nın doğayla barışık üretim biçimi Slow Food Mahal ile birlikte anlatıldı ve izleyicilere Presidium ‘Örfene’ zeytinyağı sunuldu.
https://www.fondazioneslowfood.com/en/slow-food-presidia/extra-virgin-olive-oil-from-aegean-indigenous-landscapes/
Comments